Sikrer trygge, forutsigbare og inspirerende rammer blant dyra på gården

Velkommen inn på Gårdstunet
Gården har et intimt og oversiktlig gårdstun. Driftsbyggningen, som er den eldste bygningen på gården med sitt overbygde inngangsparti, gir en innbydende følelse hvor man føler seg velkommen og ivaretatt.
Gården bærer preg av en rolig og naturtro atmosfære. Driftsbygningen er enkel og oversiktlig. Den inkluderer stall, låvedel og utstyrsrom, noe som gjør det enkelt å få oversikt.
Rundt på gården finner man flere små hus hvor de ulike dyrene holder til. Disse innhegningene er utformet og tilrettelagt for at dyrene skal kunne utøve naturlig atferd, og for å forenkle det daglige stellet.
Ved å ha skogen som en ramme rundt bruket, og åpenheten som oppleves på gården med jordene rundt, sniker det seg inn en følelse av harmoni og velvære.

Hva er egentlig Inn på tunet (IPT)?
Inn på tunet (IPT) er tilrettelagt og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Disse tjenestene skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktivitetene til tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet her. Gårdsmiljøet åpner for mange muligheter og aktiviteter som enkelt kan tilrettelegges hvert individ sine evner og forutsetninger. Målsettingen med IPT er primært å bidra positivt til helse, utvikling og trivsel for den enkelte bruker. Tilbudene bygger på samarbeid med oppvekst,- utdannings,- helse, eller sosialsektoren.

Våre ressurspersoner
Elisabeth Johansen, daglig leder og eier av både gården og bedriften er en -87 modell som vokste opp i Oslo, men flyttet til småbruket i Vestfossen i 2017.
Hun har Bachelor i Hestevitenskap fra NMBU, videreutdanning innen Praktisk Pedagogikk (PPU) og Dyreassisterte intervensjoner fra samme universitet.
Hun har drevet IPT tilbud siden 2018 med både alternativ læringsarena, avlastning for barn og ungdommer, i tillegg har hun holdt kurs "Pedagogisk samhandling med hest" i flere år og hatt barn og ungdom på gårdsleir om sommeren.
Hun er opptatt av at dagene skal inneholde mye humor, latter og gode samtaler, men setter sunne grenser for hva som er ønsket oppførsel og samarbeid, og hva som ikke er det. Dyrevelferden settes i høysetet, og på denne måten kan hun sikre en trygg arena for de som kommer hit på tilbud.

Hestene tilrettelegger for mange av aktivitetene og oppgavene
Vi har per 01.01.2025 fire hester på gården. Dette er:
* Sirkill, er en Islandshest-vallak som er født i år 2000
* Evert, er en Nordlandshest-vallak som er født i 2001
* Maia, er en Fjordhest-hoppe, som er født i 2017
* Frigga, er en Fjordhest-hoppe, som er født i 2022
Om vinteren lager vi grøt til disse, hvor elevene må bruke dl og l for å ta riktige mengder ingredienser til hver grøtbøtte. I tillegg fyller vi høyposer til alle måltidene, hvor elevene da får jobbe med kg samt å lære seg å korrekt lese av en vekt.
De får leie hestene inn, hvor vi da jobber med ro, konsentrasjon, fokus og intensjon. Samt impulskontroll.
Vi møkker ute hos hestene som trener opp grovmotorikken, balanse og kroppslig styrke. I alle oppgaver er det fokus på samarbeid og raushet overfor andre.
I tillegg til hestene, har vi høner på gården som elevene er med inn til for å skifte vann, fylle på mat, møkke og til slutt henter vi inn dagens egg. Ofte synes elevene det er gøy å ha gjettekonkurranse om hvor mange egg hønene har lagt.